postheadericon Potrawy i kuchnia w Hiszpanii

W Hiszpanii, przede wszystkim, panuje kuchnia śródziemnomorska. Dzięki ciągłemu dostępowi do Oceanu Atlantyckiego oraz Morza Śródziemnego, można tu skosztować przeróżnych i wykwintnych dań z owoców morza. Także, chcąc skosztować takiej kuchni, możemy liczyć na świeże i pyszne potrawy. Niektórzy ludzie lubią eksperymentować, tak więc bez problemu będą mogli zjeść tutaj ośmiornicę, małże, krewetki i inne specjały pochodzące ze słonych wód morskich. Jak każdy kraj Hiszpania ma swoje dania narodowe, których nie może zabraknąć na stole podczas posiłku. Przykładowo do potraw, które warto skosztować należy Gazpacho, czyli chłodnik warzywny, tortillę ziemniaczaną, paellę z ryżu czy krem kataloński. Przed podaniem dania głównego można spotkać się z różnymi przystawkami. Główną taką przystawką jest tak zwane tapas, które jest mieszanką szynek i kiełbas hiszpańskich o ostrym smaku zmieszanych z oliwkami. Oczywiście jeśli chodzi o napoje, na hiszpańskich stołach nie może zabraknąć wina. Sangrii jest to wino z lodem i świeżymi owocami. Nie jest to typowe wino, jednak tak przyrządzone wspaniale gasi pragnienie. Innym popularnym winem jest na przykład Tinto de verano, podawane również z lodem oraz z wermutem i wodą sodową.

Leave a Reply